Caliber

Kun saavuin Israeliin ehdottomasti kummallisin - ja pelottavin - kaduilla kohtaamani asia olivat aseet. Lähes jokainen israelilainen käy 2-3 vuotta kestävän armeijan. Siviilipalvelukseen meneminen tai armeijasta kokonaan kieltäytyminen on suuri steitmentti täällä 18-vuotiaalle nuorelle. Siispä ei ole kummallista törmätä puistossa siviilivaatteissa kuhertelevaan pariskuntaan, joiden välissä roikkuu hihnan päässä rynnäkkökivääri.

Kiinnostuksesta tätä kummallisuutta kohtaan (en ole koskaan tiennyt mitään aseista) ja uteliaisuudesta päädyin sitten IDF:n (Israel Defence Forces) ampumaradalle, jossa kapteeni selosti hyvin ystävällisesti Israelin armeijan politiikasta ja myöhemmin vähemmän ystävällisesti opasti miten aseita tulisi käyttää. 

Pystyn vieläkin kuulemaan karjunnan korvani juuresta. Ensin juostaan vähän matkaa, sitten viisi punnerrusta, viisi kertaa pyörähdys ympäri. Tartutaan käden mittaiseen aseeseen, jossa on kovat sisällä, ammutaan maalitaulua ensin mahaan ja sitten päähän. Joka kerta kun et osu tapat vauvan, lippaan loppuessa olet itse kuollut.

Mutta niihin maalitauluihin, joista ei saanut ottaa kuvaa. Edessä on näyttämö. Vihanneskojuja, muuri "no more Hamas" -graffitilla ja Daavidin tähdellä. Maalitauluissa näkyy reppuselkäisiä turisteja ja kalifipäisiä miehiä. Osalla heistä on talikko, osalla ase, osalla ei mitään. Ainakaan kenelläkään ei ole kipaa.

"Pankkiryöstäjä joutuu oikeuteen, sitten vankilaan ja saattaa oppia jotakin. Terroristi joutuu oikeuteen, sitten vankilaan ja palaa uusimaan tekonsa. Heitä ei voi parantaa."

En tiedä tulinko hullua hurskaammaksi, aseista en pidä yhtään enempää (päinvastoin), mutta paljon ajateltavaa reissu antoi.

/When arriving to Israel the most weirdest and frightening thing for me were the guns which were everywhere. Almost every Israeli does 2-3 years service. Civilian service or refusing is here a huge statement for a 18 year old teen. That is why it is totally normal to see a loving young couple in the park kissing, while between them is hanging an assault rifle from a strap.

As a result of my nonexistent knowledge about guns and curiosity I ended up to the IDF (Israel Defence Forces) shooting range. There a captain told me very friendly about IDF politics and after that not so friendly about how to handle the guns.

I can still hear the yelling on my right ear. First you run, then 5 pushups, then 5 times a spin, take the arm length gun which is loaded with hard bullets. Shoot the target to the tomach, after that to the head. If you miss, you kill a baby, if the magazine runs out you are dead.

About the target and the shooting range (from which I was not allowed to take a picture): It was like a theatre stage. Vegetable booths, a wall with a "no more Hamas" graffiti and the star of David. In the targets you see tourists with their backpacks and caliph headed Arabics. Some of them are holding a gun, some of them manure forks, some of them have nothing. Anyway nobody is having a kippah.

"A bank robber gets into the justice and jail, after that he can be sorry about what he did. A terrorist gets into the justice and jail, and then he will renew his crime."

I am not sure if I got any wiser, I don't still like guns (actually I hate them even more) but at least this trip gave me a lot to think about.

-Anna